Сметната палата влиза в БНР, анкетна комисия ще нищи скандала

Ще се проверява и управлението на бюджета от двамата директори

27.09.2019 | 13:58 Редактор: Ралица Братанова

Депутатите решиха Сметната палата да влезе на проверка в БНР. До това решение се стигна заради безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" на 13 септември, както и оплакванията за оказван политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР.

Два месеца анкетна комисия в парламента ще нищи скандалите. Искането дойде от БСП, но зад него застанаха и управляващите.

Ще се проверява управлението и изразходването на бюджета на двамата директори - Александър Велев и настоящиятСветослав Костов.

Проектът за решение беше внесен по спешност от ГЕРБ, след като заявка за този финансов одит даде премиерът Бойко Борисов.

Ще се преценява доколко са законосъобразни решенията, свързани с изпълнението на бюджета на радиото, както и какви разходи са направени за възнагражденията по трудови и извънтрудови правоотношения, разходите за издръжка и капиталови разходи, включително свързаните с тях обществени поръчки.

Одитът на Сметната палата ще провери също как е решен казусът с музикалните състави на радиото, заради които имаше протести. Очаква се проверката на Сметната палата да приключи на 31 януари 2020 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК