Мед. сестрите в Карлово на протест след колективната оставка

Те настояват заплатата им да бъде 950 лева

27.09.2019 | 13:24 Редактор: Ралица Братанова

Медицинските сестри в общинската болница в Карлово планират нов протест на фона на подадения от тях колективен иск за оставка. Очаква се в масовото недоволство да се включат и техни колеги от лечебните заведения в близките общини. 

Искането на медицинските работници са месечните възнаграждения да бъдат коригирани и минималната заплата за тази длъжност да бъде фиксирана на 950 лева.

Медицинските сестри и лекарите в детското отделение на болницата в Карлово са подали колективна оставка преди 2 седмици, защото въпреки че са поставили исканията си пред управителя и кмета на общината за сключването на нов колективен договор, се установило, че само в две отделения в болницата е отпусната част от допълнителното материално стимулиране. 

В момента техните заплати варират между 720 и 750 лева. Солидарни с исканията на сестрите са и всички лекари в детското отделение. 

Според директора на карловската болница, увеличението на основната заплата на всички медицински сестри ще утежни бюджета на здравното заведение. Затова от 1 октомври той е предложил повишаване на заплатите със 100 лева и допълнително материално стимулиране. 

От ръководството на лечебното заведение обясняват още, че обещаните средства от държавата в размер на 50 млн. лв. за болниците трябва да се изработят по клиничните пътеки. 

Репортаж на коресподент от Карлово.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК