Тъжна вест: Напусна ни професор Юлиан Вучков 

Известният преподавател и  телевизионен водещ е починал във ВМА

22.09.2019 | 22:10 Редактор: Тодор Петров
Тъжна вест: Напусна ни професор Юлиан Вучков 

Известният професор и телевизионен водещ Юлиан Вучков е починал тази вечер във Военна болница, съобщи в своя профил журналистът Мартин Карбовски.

"Преди малко, на 83 годишна възраст, във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Бог да те прости, професоре, за мен беше разкош да те познавам", написа Карбовски.

"Пиша тази жалейка със ясна цел - след като напоследък нашият екип се грижеше за професора (благодарим ви Алина и Виктор !) днес ние се питаме дали ще има кой да организира изпращането му. Надяваме се да не останем сами в тая трудна задача. Просто защото не знаем какво да правим".

Професор Юлиан Вучков е роден на 31 януари 1936 година във Варна. Той е есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, критик и доктор на науките. Създател, коментатор и водещ на редица телевизионни предавания.

Завършва гимназия в Хасково и театрознание във ВИТИЗ през 1958 г. Защитава докторска дисертация в Института за литература при Българската академия на науките. 

Юлиан Вучков е автор на около 150 публикации в печата и на повече от 20 книги в областта на художествената култура и етиката. Има стотици участия в телевизионни предавания, а сред най-полпулярните му фрази е "Гледам и не вярвам на ушите си!".

Поклон пред светлата му памет!