България с много добри възможности за развитие на електромобилността

Юлиан Попов: Условията за използване на е-тротинетки у нас трябва да са динамични

16.09.2019 | 22:43 Редактор: Ивет Арабова
България с много добри възможности за развитие на електромобилността

Възможностите на България за развитие на електромобилността са много добри. Общественият транспорт у нас може да се електрифицира сравнително лесно, процесът със замяната на личните автомобили ще е малко по-бавен. Това каза Юлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда, в предаването "В развитие“ с водещ Живка Попатанасова, предава Bloomberg.

"У нас има много добри възможности и за развитие на производство в сектора на електромобилността. България вече е един от играчите в сферата на електрическите велосипеди в Европа“, посочи още Попов.

Гостът определи като фантастични опциите на София за създаване на модерна мобилност.

Сред предимствата на града той отбеляза, че 50-процентен дял от обществения му транспорт вече е електрифициран, което дава възможност за много реалистична стратегия за пълната му електрификация.

"В същото време в София има много паркове и природни дадености, които да създадат една много добра зелена мобилна инфраструктура“, отбеляза Попов.

Според експерта условията за използване на електрически тротинетки у нас трябва да са динамични заради неясното им бъдеще. 

"Трябва да си дадем сметка, че както те (електрическите тротинетки) се появиха и заляха пазара за 2 години, така в следващите 2-3 или 5 години в резултат на новите технологии – за електрификация, за компактност на транспорта, този тип транспорт може да се промени още повече“, коментира Попов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК