Кръстовден е! Хиляди се стекоха към Кръстова гора в Родопите

Историята на празника датира от 326 година

14.09.2019 | 12:33 Редактор: Василена Василева

Отбелязваме Кръстовден. Ден за водосвети и за строг пост. Историята на празника датира от 326 година, когато по заповед на царица Елена, майката на Константин, издирили кръста, на който бил разпънат Христос. 

По традиция хиляди вярващи се отправиха към Кръстова гора в Родопите, където се пази частица от кръста Господен. 

На Кръстовден се спазва строг пост. Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.

Според църковното предание Света Елена – майката на император Константин Велики, се считала за ревностна християнка. Тя се отправила към Светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните.

Смята се, че в нощта срещу Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всяко откровено желание.

Народът вярва, че на Кръстовден "денят и нощта се кръстосват", което ще рече, че стават равни по времетраене. Смята се, че на този ден настъпва есенният сезон - времето се застудява, водите на морето и реките изстиват.

Вижте повече в материала на Благой Цицелков.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК