Проведе се поход "Памет за утре" в София по случай 9 септември (+ГАЛЕРИЯ)

Целта е младите да се запознаят с историята

09.09.2019 | 13:05 Редактор: Ваня Кузманова

Навършват се 75 години от събитията на 9 септември 1944 г. Историческата дата остава повод за разделение и се отбелязва с различни прояви в столицата.

В рамките на три часа се проведе поход "Памет за утре". Идеята на организаторите е по-младите да се запознаят с миналото. Според някои от тях то е подменено, а според други то трябва да се приеме такова каквото е било.

Сградите, които бяха посетени, са бившият Партиен дом, бившият Държавен съвет, бившият Отечествен фронт, бившият Комсомол, бившият мавзолей на Георги Димитров, арестантските килии на Държавна сигурност на ул. "Московска" 5, първият щаб на Народната милиция в хотел "Славянска беседа", катедралният храм "Света Неделя".

По време на похода деветте "места на паметта" бяха белязани с червени пречупени звезди и плакати, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Христиана Стефанова. 
Десетки граждани се събраха и на Братската могила в София. Честването беше организирано от Градския съвет на БСП - София. През деня хора, верни на червената идея, поднесоха цветя пред паметника на Незнайния воин и Паметника на Съветската армия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК