Румен Радев в НС: Времето за промяна неуморимо изтича (ВИДЕО + СНИМКИ)

България трябва да се превърне в нормална европейска държава, заяви президентът

04.09.2019 | 10:06 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев се обяви за отчетност на премиера пред парламента всеки месец, харчене на излишъците в бюджета само след санкция на законотворците, сигурност и гаранции за справедливост.

Държавният глава отправи обръщение към народа от трибуната на парламента на първото му заседание от новата сесия след лятната ваканция на депутатите.

"България трябва да се превърне в нормална европейска държава, с върховенство на правото, с активно гражданско общество, с прозрачни и отчетни институции, които да работят в интерес на гражданите, без това няма да имаме сигурност, европейски доходи и качество на услугите и инфраструктурата", заяви Румен Радев.

"Времето за промяна неуморимо изтича, така както изтичат навън младите и трудоспособни българи, затова как гаснат едно след друго селата и ако това не се случи, улицата ще помете статуквото", предупреди той.

Според държавния глава, когато постепенно властта се отнема от гражданите и се трансформира в тесен кръг хора, те я използват за облаги и медиен контрол. Радев е на мнение, че е нужна промяна на политическата среда и най-вече на начина на упражняването на властта.

Президентът смята, че българското правителство е едно от малкото в ЕС, което не следва програма, която да е получила одобрението на НС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК