БСП: По-тежки присъди и без кратко производство при умишлени убийства

Червените внесоха поправка в Наказателния кодекс

03.09.2019 | 14:46 Редактор: Ралица Братанова
БСП: По-тежки присъди и без кратко производство при умишлени убийства

Намаляването на присъдата с 1/3, ако виновният признае всичко, да не се прилага при умишлени убийства или тежки телесни повреди. Такава поправка в Наказателния кодекс са внесли от БСП.

"Чувството за безнаказаност и за несправедливост у хората е огромно", коментира соцлидерката Коренлия Нинова.

Тя припомни, че през лятото се случиха няколко изключително тежки престъпления, едно от които завърши със смъртта на 7-годишната Криси в сливенсткото село Сотиря. 
  
"Много политици и почти всички партии през лятото говорихме по този случай и се наддаваше за наказания. Всичко остана само на думи, без реални действия. Апелирам към колегите от другите парламентарни партии- утре започваме работа в парламента, нека това да е един от първите закони, които гледаме", каза Корнелия Нинова.

Председателят на БСП подчерта, че ако НС го приеме по-бързо, той може да се приложи за случая с Мартин Трифонов, който уби Кристин.

В мотивите си социалистите пишат, че съкратеното съдебно производство, при което при признаване на вината, осъдения изтърпява с 1/3 по-ниска присъда, има своето място в НК, но трябва да се търси балансът между правото на справедлив процес в разумен срок и справедливостта при наказанието.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК