Само 5 дни по-късно: 15 е-скутера в столицата са били откраднати

От компанията се натъкват и на други проблеми с тротинетките

27.08.2019 | 14:59 Редактор: Ралица Братанова
Само 5 дни по-късно: 15 е-скутера в столицата са били откраднати

Най-малко 15 електрически скутера са били откраднати още в първите дни след пускането им по улиците в София. На 22 август сутринта столицата ни се събуди със 150 е-тротинетки, разположени по централни софийски улици. 

Столичани и техните гости харесаха скутерите, но крадци вече им вдигнаха мерника, пише "Монитор".

За да използват приложението за наемане, потребителите трябва да го изтеглят, да намерят свободна тротинетка на картата и да я отключат чрез натискане на бутон и QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и отговорно да паркират.

В системата на предоставящия услугата за ден са се струпали десетки сигнали за скутери, които трябва да бъдат докарани обратно в базата за проверка. 

Едва 3 от 18 се оказват реални: едни изобщо ги нямало на указания адрес, а от други били останали едва малка част от тях.

В близост до столичен мол вместо скутер имаше само части от GPS предавателя. Абсурдно звучи, но според системата една от тротинетките би трябвало да е в 6-то столично РПУ или в съседен имот, но при проверка на място, няма и следа от двуколесното. 

От компанията потвърдиха, че "много е възможно някой да ги е взел или скрил".

Технологията изисква хамалогия, ако смятате да изкарвате пари от електрическите джаджи. Скутерът тежи над 15 кг заради стоманената рамка и не е толкова лесен за зареждане, колкото продаващите се в магазините компактни събратя.

Тротинетките са любими и на апашите по света. В края на юли мъж от Нова Зеландия бе осъден за кражбата на 50 скутера за периода януари-май тази година. 37-годишният крадец бе обвинен за нелегално прибиране на возила на стойност 37 500 долара, като го грози затвор от 1 година.

Голяма част от потребителите в мрежата коментират, че да откраднеш е лесно, тъй като при падане на батерията на возилото компанията няма как да го проследи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК