Югово - село без пътища, но с богата история

Ще спаси ли адвокат родопското кътче?

26.08.2019 | 11:07 Редактор: Юлия Христова

Адвокат се опитва да съживи родoпското село Югово. За целта кметският наместник и група от селото ще учредят неправителствена организация, с която се надяват да привлекат туристи и инвеститори. 

В село Югово живеят не повече от 50 души, преди по-малко от век са били десетки пъти повече. В селото улици няма. Само пътеки, по които могат да се разминат двама души. А училището е превърнато в цех. 

Преди тук са били домовете на дюлгерите -  строителите на България. От векове калдаръмените пътеки, свързващи къщите, кацнали по стръмните склонове на Родопа планина, не са докосвани. Така както са ги направили майсторите преди векове, така стоят и се състезават с времето и сега. Последните години обаче времето си казва думата.

Надежда за селото има. Адвокатът Марин Поповски, заедно с кметския наместник и група местни, планират да привличат туристи, като показват древните местни занаяти и специфичния говор. Започва се работа и по развиването на инфраструктурата на селото. 

Надеждата е, че ще пристигнат нови млади хора, които, ако не да заживеят тук, то поне да реставират уникалните къщи, строени преди векове от дърво и камък.

Репортаж на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК