"Легионерската болест" - какви са симптомите и как можем да се разболеем?

Най-много са регистрираните случаи в Европа – по 10 хиляди годишно

23.08.2019 | 19:24 Редактор: Ралица Братанова

Името на заболяването идва от първото му огнище – Американския легион във Филаделфия. Там в края на 80-те възникват над 200 случая на пневмония. 34 от тях завършват с фатален край. 

Първата регистрирана проява на масова инфекция в Европа е през 1999 година, когато в Холандия от "легионерска треска" заболяват 200 души. Смъртните случаи са 32. 

Най-голям взрив на заразата обаче е през 2001 г. в Испания, когато постъпилите за лечение от вируса са близо 700. 1% от тях умират.

"Легионерска болест" се наблюдава в целия свят, но най-много са регистрираните случаи в Европа – по 10 хиляди годишно.

Според експерти заболяването се проявява най-често при пиене на застояла вода от неизползвана дълго време ВиК инсталация или при вдишване на застоял въздух от климатик. 

Въпреки твърденията на британската преса за починали туристи, заразени с болестта в Слънчев бряг, както и за още няколко заболели британци - информацията беше опровергана от здравното ведомство. 

От там вече обявиха, че тестове на водата в Слънчев бряг, и в конкретния хотел, е годна за пиене. 

Все още не е ясно къде точно са се разболели британските туристи и дали изобщо това е станало у нас, тъй като диагноза те получават едва след като се връщат у дома. 

Не е известно и дали заради случая ще бъде назначена повторна проверка на РЗИ-Бургас, тъй като от здравното министерство заявяват, че тази информация е конфиденциална. 

Репортаж на Христиана Стефанова!

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК