България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Легионерска болест" удря по морето: Туристи и власти има какво да направят

Д-р София Ангелова и Анелия Крушкова коментираха темата с починалите британци

23.08.2019 | 09:10 Редактор: Ивайло Николов

Втори британски турист, който е бил на почивка у нас, е издъхнал от "легионерска болест". Това твърдят британски медии. Според информацията мъжът е бил отседнал в хотел в Слънчев бряг.

Британската преса съобщава и че има още двама британци от същия хотел, диагностицирани с инфекцията, но те се възстановяват. От здравното ни министерство заявиха, че пробите, взети от водата в хотела за наличието на опасната бактерия преди началото на сезона, са били отрицателни.

Анелия Крушкова, която е бивш председател на Агенцията по туризъм, каза в студиото на "България сутрин", че у нас има контролни органи, които трябва да вземат съответните мерки, защото всеки смъртен случай е удар срещу туристическия бранш.

"Министерството на туризма задължително трябва да вземе отношение по този казус и да успокои чуждите гости и българите, които почиваме по морето. Да има обективна оценка за създалата се ситуация", посочи тя.

"Легионерска болест" се предава чрез климатици, охладителни системи с вода или дори застоявала вода в хотелите. Това обясни пулмологът д-р София Ангелова.

Тя се съгласи с Анелия Крушкова, че климатичните системи в хотелите трябва да бъдат проверени и посъветва, където и по света да ходим на хотел, първо да източим водата в банята.

"Сега светът е отворен и това е едно заболяване, което го има по целия свят", обясни пулмологът пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни още, че причинителят може да е в различни места, но хора с добра имунна защита не биха се разболели, а алкохолът и пушенето помагат за развитието на болестта.

"Заболяването протича под две форми. Първата форма е грипоподобна, трудно може да се отличи. Тя отминава за 7 дни - една обща симптоматика, приемаме, че е летен вирус. Втората форма вече е свързана с тежка пневмония", обясни д-р Ангелова.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК