Фалшив сигнал за катастрофа остави пациент в критично състояние без линейка

Обаждането е било от телефонен номер с код за Холандия

23.08.2019 | 18:08 Редактор: Ралица Братанова

Фалшив сигнал на телефон 112 постави в риск живота на пациент на Спешна помощ. Заради съобщение за жестока катастрофа с жертви, спешният екип не стига до адрес на почти умиращ пациент.

Сигнал за преобърнат автомобил по таван с двама възрастни и две деца е получен на телефон 112 в 15:30 часа вчера. Пояснено е, че има жертви. В този час обаче най-близкият екип на Спешна помощ бил на адрес на пациент в критично състояние. 

Въпреки че реанимационният екип е бил пред входа на пациента, е пренасочен към отбивката на Самоковско шосе към Долни Пасарел, за където е подаден фалшивият сигнал. 

При пациента е изпратен нов екип на Спешна помощ, спасил живота му като по чудо. Полицията също е била ангажирана със сигнала, към който вече пътували две линейки.

Сигналът е подаден от едно и също лице девет пъти, а телефонният номер е с код за Холандия. Не можел да бъде набран обратно. 

Солени глоби грозят установените податели на фалшиви сигнали на спешния телефон 112. Актът за заблуждаващо съобщение за помощ започва от 200 до 1000 лв. Ако обаче на него се отзоват екипи за спешно реагиране, глобата е между 10 и 20 хил. лв. 

Спешните медици призовават гражданите, които изобщо подават сигнали към Бърза помощ първо да се уверят в състоянието на пострадалите и само при нужда да викат линейка. 

Репортаж на Гита Манолова!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК