"Боклукът в раницата" - десетки доброволци ще почистят Родопите

В края на всеки ден от кампанията ще се провеждат дискусии по различни екологични теми

24.08.2019 | 10:20 Редактор: Ралица Братанова

Традиционното почистване във високопланински територии започва този уикенд в Западни Родопи, съобщиха организаторите от Екологично сдружение "За Земята".

Организаторите и доброволците се събират на хижа Чаирски езера в събота следобед, в понеделник продължават към хижа Ледницата и хижа Перелик. Акцията ще продължи до 31 август. За почистването са се записали над 80 души от цялата страна.

Те искат да предадат своето послание "Боклукът в раницата" на всички ежедневно преминаващи туристи, които идват да се любуват на родните ни планини.

От организацията информират още, че тази година акцията не се провежда в защитена територия, а в най-незащитената - Родопите, която е дом на огромно природно богатство, смесено със запазени традиции от векове, но не е природен или национален парк.

В края на всеки ден ще се организират дискусии на открито по различни екологични теми и практически лекции, свързани с биоразнообразието в района, водени от експерти на коалицията "За да остане природа в България", част от която е и ЕС "За Земята".

Кампанията "Боклукът в раницата" започва през 1999 година. Оттогава са събрани и премахнати от най-високите части на България над 115 тона отпадъци.

Организаторите на кампанията приканват всеки турист да не използва пластмасова посуда за еднократна употреба в хижите, а да си носи собствени съдове и прибори, така няма да създава боклук и ще е истински пазител на природата.

Снимка: Ралица Братанова, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК