Със 17% за година скочиха цените на наемите в "Студентски град“

Към момента е 6,8 евро/кв.м

16.08.2019 | 16:20 Редактор: Ралица Братанова
Със 17% за година скочиха цените на наемите в

Малко повече от месец преди началото на новата академична година стотици студенти търсят да наемат или закупят жилище в София. Има ръст на наемните цени на апартаменти в двата най-предпочитани от студенти района – "Студентски град" и "Овча купел". 

За последните 12 месеца средната наемна цена на двустайно жилище в "Студентски град" е нараснала с почти 17% и към момента е 6,8 евро/кв.м, показва анализът на сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Началната цена на двустаен обзаведен апартамент в "Студентски град", какъвто най-често търсят студентите,  започва от 5 евро/кв.м. и достига до 83 евро/кв.м. 

Цената се определя от типа строителство, локацията, обзавеждането и оборудването, които жилището предлага. Цените на наемите за двустаен апартамент започват от 250 евро и могат да стигнат до 2500 евро.

В другия привлекателен за студентите район – "Овча купел", също има лек ръст – от 8% в наемните цени на годишна база. Там средната сума, на която може да бъде нает двустаен апартамент, в момента е 4,7 евро/кв.м. Студентите, които са се спрели на квартира в този квартал, ще плащат между 230 и 430 евро.

Често родителите на студенти предпочитат да не плащат наем, а да закупят апартамент. Изчисленията на Imoti.net показват, че ръстът в цените за продажба на двустаен апартамент в "Студентски град" продължава.

За една година средните суми са нараснали с 10% като в момента за най-масовия тип жилища в района цените достигат до 1048 евро/кв.м. Без особена разлика в цените за продажба са жилищата в "Овча купел", които в момента варират между 900 и 930 евро/кв.м. 

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК