Всички прасета в село Априлци са били умъртвени от стопаните им заради чумата

Опасността от разпространяването на болестта е направила жителите по-предпазливи

13.08.2019 | 16:10 Редактор: Ралица Братанова

Всички стопани на прасета в пазарджишкото село Априлци вече са умъртвили животните си заради африканската чума. Това показа проверката на инспекторите от Агенцията по храните. 

Срокът беше до неделя, а до две седмици трябва да е приключило и санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата.

В пазарджишкото село Априлци преди 10 дни е имало 23 прасета. Едно от тях е на Димитър Йосифов. Още от миналата седмица обаче помещението, в което то е отглеждано, е празно. 

Така Димитър остава без предпочитаното от него свинско месо и ще разчита на кокошките, които отглежда в стопанството си.

След заповедта за умъртвяването на животните като Димитър са постъпили повечето стопани в селото. Това установиха и проверяващите. 

Срокът, до който стопаните на домашни прасета в Пазарджишко трябваше да ги умъртвят, беше до 11 август.

В близост до село Априлци се намира една от най-големите свинеферми в района. А опасността от разпространяването на африканската чума е направила жителите на селото по-предпазливи. 

До 26 август трябва да са готови протоколите за санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата, които доброволно за унищожили прасетата си. Едва тогава ще започне изплащането на компенсацията от 300 лева на стопанство.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК