Цените на жилищата са скочили с над 25% за последните 3 години

Продължава засиленото търсене на къщи в ниския ценови диапазон близо до София

07.08.2019 | 22:15 Редактор: Юлия Христова

За последните три години цените на жилищата са скочили с над 25%. Данните са Националния статистически институт.

Най- драстично е поскъпването в София. Цените през четвъртото тримесечие на 2018 г. са били по-високи с над 30 на сто спрямо 2015 г. Веднага след София с много малка разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 34,5% за три години. 

През втората половина на годината продължава засиленото търсене на тристайни апартаменти, но двустайните жилища остават желани от клиентите. Средните цени на тристайните имоти са между 115 и 130 хил. евро – взависмост от квадурата и локацията. При двустайните апартаменти се наблюдава интерес за покупка в начален етап на строителство, когато цените са подчертано по-ниски – около 65 000 - 80 000 евро. 

В София търсените и предпочитани райони през второто тримесечие на 2019 г. са "Лозенец", "Оборище", "Витоша", "Изток", "Изгрев". От началото на годината досега продължава високият интерес за покупка на жилища в квартал "Овча купел". 

През втората половина на 2019 г. продължава засиленото търсене на къщи в ниския ценови диапазон в близост до София. Траен интерес от началото на годината досега се наблюдава и към закупуването на парцели от инвеститори за строеж на сгради.

Според брокери в моментът е достигнат пикът на цените на имотите в големите градове. 

Репортаж на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК