Иван Гешев категоричен: Няма да допуснем атаки срещу магистрати!

Натискът бил партийно мотивиран

05.08.2019 | 11:11 Редактор: Юлия Христова
Иван Гешев категоричен: Няма да допуснем атаки срещу магистрати!

Рано тази сутрин на сайта на пресцентъра на Прокуратурата се появи официална позиция на заместник-главния прокурор и единствен кандидат за нов такъв - Иван Гешев. В съобщението си той предупреждава, че няма да допусне натиск върху магистрати и съдебни служители, заради това, че били изразили лична позиция по въпроса за неговата кандидатура за поста.

Гешев започва писмото си с благодарности към всички свои колеги от българската прокуратурата - независимо дали са изразили подкрепата си за него или не.

"Опитите за политически натиск, за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй, видимо са мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани", продължава кандидатът за главен прокурор.

По думите му, обяснимо било старанието на "някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор".

Като конкретен повод за своята позиция той изтъква опитите, според него, за демонизиране на прокурор Силвия Соколова. През седмицата се появиха медийни публикации, които твърдят, че прокурорката е от близкия кръг на Иван Гешев и изразената й подкрепа сега е мотивирана от лични облаги.

"От името на главния прокурор г-н Сотир Цацаров и ръководството на ПРБ обаче заявявам, че няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители само и единствено защото са изразили лична позиция. На старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати, като прокурор Силвия Соколова, СпП, ще бъде отговорено със всички позволени от закона средства, включително и с ясно изразено становище за подкрепа", продължава Иван Гешев.

Въпреки това, самият зам.-главен прокурор, обяснява, че защита за Соколова не била необходима, защото най-добрата атестация за нея била дошла от федералният прокурор на Белгия, който преди време лично й благодарил за работата й по международната операция "Халифакс".

"Сигурен съм, че прокурорите, следователите и съдебните служители заедно ще отговорим на очакванията за справедливост и сигурност на всички български граждани, независимо от обществения или социалния им статус", завършва Иван Гешев.

Припомняваме, че след като неговата номинация стана факт и той остана единственият кандидат за поста на нов главен прокурор, бяха организирани граждански протести срещу него. Според тях той не притежава нито професионалните, нито моралните качества да заеме поста. В същото време беше организиран и контрапротест, който твърдеше, че опозицията срещу Гешев е политически мотивирана. На сайта на прокуратурата пък започнаха да се появяват десетки съобщения за подкрепа за кандидатурата на Гешев от повече районни прокуратури в страната, както и подкрепа и повечето съсловни сдружения.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК