Протест срещу умъртвяването на прасета в софийското село Мрамор

Жителите не са доволни от обещаното им обезщетение, което е 300 лева на животно

04.08.2019 | 13:12 Редактор: Бойко Димитров

На протест срещу умъртвяването на прасета излязоха жителите на софийското село Мрамор. В демонстрацията се включиха десетки протестиращи. Там бе и кметът на селото.

Заради протеста в Мрамор пристигна експерт от БАБХ, които увери хората, че чума на територията на Софийска област няма, но въпреки това се налага животните да бъдат умъртвени. 

"В областта, в село Петърч има свинекомплекс. Мярката е 20 километра около него да бъдат умъртвени всички животни, дори и в личните стопанства. По този начин ще се предпази индустриалното свиневъдство. Хората могат да си умъртвят доброволно животните и после да ги консумират. Те ще бъдат обезщетени - по 300 лева на животно", обясни Даниел Тенев пред репортера на Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева.

Протестиращите обаче са крайно недоволни от обещаното им обезщетение. 

"Заклахме двете си прасета онзи ден. Умъртвихме ги, за да можем да запазим месото и семейството ми да го консумира. Не искахме да се стига до принудително умъртвяване и загробване. Обезщетението, което ни се предлага не ни задоволява, защото тези прасета щяха да пораснат още", каза Василка Христова. 

Утре ще се проведе и простест в Костинброд. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК