Румен Радев: Кризата с чумата е част от общата криза в страната

Броят на огнищата у нас вече е 57

31.07.2019 | 16:05 Редактор: Юлия Христова

Заради задълбочаващата се криза с африканската чума по свинете президентът Румен Радев свика спешна среща с представители на изпълнителната власт и Агенцията по храните.

В нея участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на земеделието Десислава Танева, министърът на околната среда и водите и представители на администрацията.

Заболяването у нас е навлязло през 2013 година, преди 2 години са се появили случаи на заразени животни в Румъния, нямало е как и страната ни да не бъде засегната. Това стана ясно от думите на министър Танева по време на срещата. Тя обяви, че в зона от 200 квадратни километра се извършва претърсване за умрели диви прасета. 

Според президента Румен Радев сега държавата трябва да демонстрира способност за справяне с кризата с чумата, защото тя засяга не само свиневъдите, но и прехраната на хората. 

"Тази криза е само част от общата кризисна ситуация в страната. Тя е свързана с атака в НАП, с неизгодните в правно и финансово отношение договори за изтребителите F-16, засягащи в перспектива всички българи, както и с набиращите енергия протести за избор на нов главен прокурор", посочи държавният глава по време на срещата.

Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че към момента няма да се налага пълна евтаназия на всички прасета у нас и призова хората в засегнатите зони да не крият животни, а темата да не се политизира. 

Към днешна дата на територията на страната има общо 57 огнища на африканска чума.

Репортаж на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК