Свинекомплексите, в които се избиват животни, ще получат обезщетения

Земеделският министър очаква нови огнища на африканска чума през юли и август

26.07.2019 | 17:44 Редактор: Василена Василева

Ще бъдат обезщетени свинекомплексите, в които се избиват животни заради разпространението на африканската чума. За нерегистрираните стопанства от типа "заден двор“ обаче това няма как да стане към момента, освен ако Брюксел не вземе подобно решение. Това стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева, която беше изслушана в парламента по искане на депутати от БСП. Социалистите настояха за оставките на Танева, на председателя на епизоотичния съвет към МС – вицепремиера Томислав Дончев и на шефа на БАБХ Дамян Илиев.

"Мога винаги да подавам оставка, този въпрос на фона на тази криза звучи само като облекчение", каза по-късно Танева пред журналисти.

Пред депутатите тя обясни, че секторът има цялата подкрепа от кабинета, от премиера и финансовия министър за осигуряване на необходимите средства за обезщетенията и за борба с чумата. Танева съобщи това, след като разговаряла с Бойко Борисов и Владислав Горанов по-рано днес. Браншът ще бъде обезщетен по пазарни цени, съфинансиране ще се очаква и от Европейския съюз.

21 огнища на африканската чума са регистрирани към момента по домашни свине в 6 области - Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. Засегнати са две индустриални ферми с малко над 57 000 свине – в село Николово и село Бръшлян. Има и една фамилна ферма в Русе с 20 свине, а всички останали обекти с наличие на болестта са лични стопанства. При дивите свине има 20 случая в областите Силистра, Добрич, Плевен, Варна, Враца, Русе, Търговище.

За умъртвяване на болните животни има два метода - или с електрически клещи, или с въглероден диоксид, стана ясно от думите на министъра. По думите й загробването им е обичайният метод, който прилагат и останалите страни-членки на ЕС. Теренът, където става това, се определя според наредба с комисия с участието на всички ресорни органи. Не можем да говорим за терени във вододайни зони, каза Танева в отговор на депутатски въпрос.

По думите й нормално е да очакваме, че ще има нови огнища, защото пикът за разпространение на болестта е юли и август.

Министърът каза, че има съпротива, а първоначално и неразбиране от хората за болестта. Танева акцентира на мерките, които се вземат, като посочи, че те подлежат на контрол от ЕК. Министърът настоя, че процесът е много тежък, а „болестта стои дълго и трябва да се подготвим“.

Заболяването е изключително бързо разпространяващо се, силно заразно. Болестта е икономическа, но няма риск за потребителите, увери Танева. По думите й се вземат всички мерки за контролиран достъп на потребителите във връзка с храните. Дори да има консумация на заразено месо, 30 минути обработка на 70 градуса е достатъчна тя да е безопасна, посочи министърът.

Танева каза, че в Румъния разпространението на болестта е най-силно. В Русия има от 12 години африканска чума по свинете. Засегнати са 23 държави на територията на 3 континента. Страни с АЧС са едни от най-големите търговци със зърно в света, опасност от разпространение чрез зърнопроизводството няма, обясни още Танева. Според нея трябва да се акцентира на превенцията, което ядоса БСП, защото според социалистите този момент е отдавна изпуснат.

Депутати от различен цвят питаха какви мерки се вземат за овладяване на болестта, ще получат ли обезщетения частните стопани, дали армията ще се включи в намаляването на популацията на дивите свине и др. По темата взети ли са адекватни мерки срещу чумата по свинете и какви са последствията от болестта, Танева отговаря на народните представители повече от час.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК