НС преодоля ветото на Радев за F-16, ще купуваме изтребители

Отново разгорещен дебат в парламента и взаимни обвинения

26.07.2019 | 12:38 Редактор: Тодор Петров

С разгорещен дебат депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев за закупуването на американските изстребители F-16. Народните представители ратифицираха отново четирите договора със 128 гласа "за", 73 "против" и трима въздържали се.

За отхвърляне на ветото гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС и част от "Обединени патриоти". Зад ветото застанаха само депутатите от ДПС, което обаче се оказа крайно недостатъчно то да остане в сила.

С приетия закон за ратификация на сделката страната ни ще трябва да заплати близо 2 млрд. лева за 8 самолета F-16.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че е погрешно да се сравняват договори между държави, за които не знаем параметрите. По думите му не е редно и да бъдат разкривани отстъпките, които са направени от САЩ, но и сега чакаме конгресът да одобри 60 млн. долара намаляване на общата цена.

Спорът между управляващите и опозицията се концентрира върху въпросите в коя икономика инвестираме с покупката на изтребителите F-16 от САЩ, има ли скрити разходи и колко рисково е да изберем именно тях.

Управляващи и опозиция се сблъскаха и за това дали мотивите на държавния глава за ветото имат реално основание. Румен Гечев от БСП отново повтори възраженията на БСП срещу условията на договорите и настоя, че инвестираме в рисков и скъп проект. 

Според Тома Биков от ГЕРБ с ветото си президентът е решил да спъне модернизацията на Българската армия.

Репортаж на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК