ДАБДП: 14-годишните да могат да управляват ел. тротинетка

Агенцията предлага регулация на този вид транспорт в два закона

26.07.2019 | 12:20 Редактор: Ивайло Николов
ДАБДП: 14-годишните да могат да управляват ел. тротинетка

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" предлага въвеждане на регулация за електрическите тротинетки в Закона за движение по пътищата и Закона за пътните превозни средства, информират от сайта на агенцията.

Следва да бъдат разписани ясни правила за задължителните предпазни средства, които лицата, управляващи електрически тротинетки да носят. Също така, по каква инфраструктура да бъде разрешено използването на подобни ППС.

Нуждата от нормативна уредба идва от факта, че този тип превозни средства се разпросраняват все повече у нас и в целия Европейски съюз. Вече станаха и няколко инцидента с тях, така че са нужни правила за тяхното ползване, посочват още от агенцията.

Подобно е и мнението на Европейската комисия, която счита, че въпросът с новият тип превозни средства е проблемен, като държавите-членки следва да намерят решения и да предприемат мерки за безопасно движение на електрическите превозни средства.

Определяне и на максимална допустима скорост, като мнението на ДАБДП е, че тя не трябва да надхвърля 20 км/ч в градски условия.

Предложението на ДАБДП, което ще бъде обект на допълнително обсъждане, е тази възрастова граница да бъде 14 години с възможност за допълнително ограничаване на максимално допустимата скорост на движение на 12 км/ч до навършване на 16 г.

Обект на дискусия ще бъде и дали е необходимо въвеждането на задължителна регистрация на електрическите тротинетки и застраховки за тях.

Снимка: Reuters

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК