КФН прехвърли казуса "Исторически парк" на прокуратурата

Причината е съмнение за финансова пирамида

25.07.2019 | 21:40 Редактор: Елена Несторова

Комисията за финансов надзор прехвърли казуса "Исторически парк" към прокуратурата. Преценката на финансовия регулатор е че няма правомощия да вземе отношение по случая. Съмнението е че зад крепостите в село Неофит Рилски се крие финансова пирамида. 

Ивелин Михайлов е публичното лице на "Исторически парк". Определя се като финансист, който иска да развива България. 

"Когато съм започнал да правя този проект, аз не мога да го направя сам. В целия свят хората се обединяват за да постигнат дадени цели. За това има сдружения", коментира той.

 Публичната информация е че дружеството e eмитиpaло eдин милиoн aĸции c нoминaл 1 лeв. Пo-ĸъcнo чacт oт тяx ca пpexвъpлeни нa чacтни лицa cpeщy cyми дo 250 лeвa зa eднa aĸция и oбeщaниeтo зa 5 000 лeвa дивидeнт пpи пoĸyпĸa нa минимaлния пaĸeт oт 200 аĸции през 2022 г.

"Когато някой участва в търговско предприятие, знае че печалбата е винаги прогнозна. Никой никога не може да гарантира дадена печалба. Ако някой някъде ви гарантир,а че ще бъде изплатена печалба, то този човек ви лъже и манипулира", твърди Михайлов.

Според финансиста Димитър Георгиев е редно инвеститорите да бъдат информирани за рисковете. 

"Само по себе си не е толкова страшно евентуално реализиране на загуби за инвеститорите, а това че те не са били информирани за това какви загуби биха могли да претърпят. Както и от кого купуват акциите", посочи той.

Георгиев е категоричен че институциите трябва да гарантират, че казусът с историческия парк няма да се повтори.

Вижте повече в репортажа на Иван Иванов!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК