БСП vs. властта заради чумата по свинете: Поемете политическа отговорност!

От ГЕРБ пък призоваха да не се политизира темата

24.07.2019 | 19:05 Редактор: Василия Пейчева

БСП поиска управляващите да поемат политическа отговорност заради разпространението на африканската чума по свинете и ги обвиниха в бездействие, немарливост и некомпетентност.

"Търсим политическа отговорност за разрастването на чумата по свинете. На първо място от министъра на земеделието, от началника на БАБХ и от председателя на Централния епизоотичен съвет", настоя соцдепутатът Пенчо Милков.

Според червените отговорните лица не са си свършили работата адекватно, не са взели правилните мерки, не обясняват и на стопаните какви действия да предприемат.

"Как ще бъдат загробени умъртвените животни. Заравянето на тонове животни крие опасност от екологични замърсявания. Съществува опасност за унищожаването на един отрасъл - свинепоризводството", посочи Милков.

В отговор пък шефката на земеделската комисия Мария Белова призова социалстите да не политизират проблема и да не внасят страх у хората.

"Взети са всички мерки, съвместно се осъществяват действия срещу разпространението на вируса и действия за неабавното унищожение на животните и тяхното загробване. От вчера БАБХ проследява готовата продукция 35 дена назад от всички регистрирани свинеферми в страната, правят се лабораторни анализи на всички свинекомплекси, успокои депутатката от ГЕРБ.

Тя призова и колегите си от левицата да не политизират темата, а да работят за това загубите за бранша да се минимизират.

Белова се обърна и към стопаните да разберат опасността, да бъдат отговорни и да предприемат необходимите действия.

Снимка: Pixabay.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК