fallback

Русенска фирма въведе 4-дневна работна седмица

Заплатите на служителите обаче остават същите

23.07.2019 | 13:29 Автор: Бойко Димитров

4-дневна работна седмица въведе фирма от Русе. Експериментът е на управителя на консултантско дружество. Така той иска да мотивира служителите си и да намали стреса на работното място. Заплатите пък са останали същите.

За служители възможността да имат три вместо два почивни дни е огромен плюс. 

"Реагирахме с ентусиазъм, всички се зарадвахме. Това е страхотна идея и за нас е много добре. Засега виждаме само плюсовете –  че сме доста повече със семействата си, имаме повече лично време", обяснява Вера Тодорова

Идеята за четиридневната работна седмица е на управителя на фирмата Петър Петев. Тя му хрумнала след като прочел за подобни практики, описани в бизнес издание. Според него 4-дневната работна седмица се отразява положително и на хората, и на бизнеса. 

"Ще успеят фирмите, които успеят да привлекат талантите. В този смисъл на думата това е част от инициативата на дружеството да успеем да привлечем експерти, които успешно да работят в дружеството. От наблюденията, които имам, откакто сме въвели този експеримент, мисля, че мотивацията задължително ще се повиши, както и настроението в офиса", казва управителят.

Фирмата покрива цялата седмица, като хората се заместват взаимно по график и така им се събират по три почивни дни. По-кратката работна седмица обаче, няма да повлияе на заплатите. За момента обаче тя е приложима само при по-малки фирми. Управителят на дружеството вече има запитвания за резултатите от други фирми, които също обмисляли да намалят работната седмица.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback