Иван Гешев е първият номиниран за нов главен прокурор

Кандидатурата на заместника на Цацаров беше издигната от ВСС

22.07.2019 | 15:51 Редактор: Ивайло Николов

Заместник-главният прокурор Иван Гешев е първият номиниран за позицията на Сотир Цацаров. Кандидатурата му беше издигната на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Зад кандидатурата на Иван Гешев застава цялата прокурорска колегия, включително и главният прокурор Сотир Цацаров. Това означава, че други кандидатури няма да има.

Единствената опция е да има кандидат, който да бъде предложен от министъра на правосъдието, но Данаил Кирилов обяви преди време, че няма да издига свой кандидат за поста.

Самият Иван Гешев също заяви неотдавна, че няма да се кандидатира за поста на Сотир Цацаров, но от ВСС разкриха, че са го убедили да го направи.

Обявиха още след заседанието си, че сегашният замесник-главен прокурор изцяло отговаря на условията, за да заема длъжността на обвинител номер 1 в страната.

Сега предстои цялостно обсъждане на кандидатурата на Иван Гешев, а до няколко седмици самият той ще трябва да представи своя писмена концепция пред ВСС.

След това две комисии от Съвета ще правят проверка на Иван Гешев и подавани сигнали срещу него, а за да е успешна кандидатурата му за главен прокурор, той ще трябва да бъде подкрепен от поне 17 членове на ВСС.

Вижте репортажа на Сергей Тодоров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR) 

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК