Милен Керемeдчиев: Урсула фон дер Лайен е повече френски, отколкото германски кандидат

Бившият зам.-външен министър в разговор с Милена Милотинова в "Брюксел 1"

20.07.2019 | 12:50 Редактор: Василена Василева

"За мен изборът на г-жа Фон дер Лайен не е компромис между силните на деня, а е най-вече тържество на задкулисните игри и договорки". Това заяви бившият зам.-министър на външните работи и икономиката Милен Керемедчиев в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR, което ще бъде излъчено в събота, в 17:30 часа.

"Това не е предложение на Ангела Меркел  – знаете, че по време на срещата на върха основното предложение беше шпитценкандидатите да бъдат подкрепени и съответно представител на ЕНП г-н Вебер да бъде кандидатът за председател на Европейската комисия. Той не можа (и очаквано) да събере гласове и затова имаше и тайно гласуване", обясни още Керемедчиев пред водещата Милена Милотинова.

Според бившия бившият зам.-министър на външните работи, Урсуа фон дер Лайен също нямало да спечели гласовете на евродепутатите, ако го е нямало това тайно гласуване.

"Затова казвам, че тайното гласуване е плод на задкулисни договорки и то най-вече с усилията на президента Макрон. Защото президентът Макрон реално е най-печеливш от цялата тази ситуация - само с 25 депутати и със загубени избори във Франция. Той обаче се оказа зрънцето, което накланя везните в момента в ЕП за политики, които трябва да се водят", обясни Керемедчиев.

Затова, според бившия министър, г-жа Фон дер Лайен е повече френски, отколкото немски кандидат.

Какви са аргументите на Милен Керемидчиев за това - гледайте в предаването "Брюксел 1", тази събота, в 17:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК