Заради безводие: 10 хил. декара земя в Кричим са заплашени от унищожение

Вече осми ден институциите не поемат отговорност за това

19.07.2019 | 19:14 Редактор: Елена Несторова

Над 10 хиляди декара земя в Кричим са заплашени от унищожение заради липса на вода за напояване.

Земеделските производители от община Кричим са пред реална опасност земеделската им продукцията да бъде унищожена на 100%.

В средата на лятото водоизточникът - изравнител Кричим, чрез който те поливат насажденията си, е без вода.

"Тук сме започнали да бучим ягодите за догодина да залагаме, няма вода, всичко изсъхва", каза земеделският производител Ангел Петлешков. 

За много местни хора производство е застрашено от пълно унищожение.

"Има реална опасност да бъде унищожена около 10 хиляди декара обработваема земя. Това безводие, доколкото съм запознае от сигнала е вече осми ден", посочи кметът на Кричим Атанас Калчев. 

Изравнителят се захранва с вода от планиските язовири. Негов собственик е "Напоителни системи". Атанас Калчев вече е подал сигнал за проблема, както до водното дружество, така и до НЕК.

"Има някакъв проблем между двете предприятия, респективно НЕК, може би НС и МОСВ, което пък е регулаторът, нещата са свързани. Разрешението за пускането на необходимите или заявени количества от НС разрешението се дава респективно от министъра на околната среда и водите или ако го няма от упълномощения от него заместник", каза той.

Местните земелци не крият, че всяко лято има проблем с водата и за тях това е изиване на ръцете за пари.

Според градоначалника на Кричим, за да се стигне до разрешаване на проблема, трябва да се даде отговор на няколко въпроса - кога и какви заявки са дадени от Напоителни системи към НЕК и каква е кореспонденцията между НЕК и МОСВ.

А докато това се случи, рискът за унищожение на земеделската продукция в района остава висок.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК