НС отхвърли президентското вето за къмпингуването по Черноморието

Палатка върху дюна ще ни струва от 500 до 1000 лева

10.07.2019 | 12:14 Редактор: Василена Василева
НС отхвърли президентското вето за къмпингуването по Черноморието

Мнозинството в парламента преодоля президентското вето на промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Така в сила остават разписаните вече от депутатите изисквания за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани, както и административнонаказателна отговорност за тяхното нарушаване.

С приетите промени се въвеждат глоби за поставяне на палатки и други преместваеми обекти върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв. Предвиждат се санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще са в размер от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв.

Президентът Румен Радев обясни в мотивите си за връщане на ново обсъждане на промените на закона, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Kонституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда.

Според президента режимът за "диво къмпингуване" става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

Радев посочи, че ограниченията за "диво къмпингуване" по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Той смята, че не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, които са изрично предвидена в Конституцията гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда.

Според държавния глава освен рестриктивни правила, с промените в закона се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване. При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда.

Така се налагал извод за несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата, посочви още Радев.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК