Финансирането не единственият проблем на здравеопазването

По думите на Евгений Кънев в страната няма добър бизнес климат за привличане на чуждестранни инвестиции в сектора

18.02.2014 | 19:27
Финансирането не единственият проблем на здравеопазването

 

Здравеопазването е един от най-важните икономически отрасли в световната икономика и в много държави се очаква да мине над 10% от БВП. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Евгений Кънев, управляващ съдружник в консултантската компания “Маконис”.

По думите му се очаква до 2020 г. всички инвестиции и разходи в системата в света да надскочат 70 трлн. долара.

Реформите в българското здравеопазване обаче са спрели още през 2000 г. и това е довело до по-трудно решими проблеми в системата. Според Кънев е необходимо да се подобри бизнес средата в България, за да могат да се привлекат частни инвестиции.

Много често се говори, че системата е недофинансирана, но това не е единственият ѝ проблем, посочва експертът. По думите му САЩ отделят много по-големи средства за здравеопазване от Сингапур, но по ефективност имат много по-ниски показатели от нея и дори се нареждат след Коста Рика в класациите.

“Парите не са решение на всички проблеми”, категоричен е Кънев.

Според него е изключително важно да се насърчава медицинският туризъм, защото единственият шанс за направата на сериозни инвестиции в здравеопазването е чрез привличане на външна покупателна сила.

За да се случи това са необходими две условия - клиниките в България да се сертифицирани и държавата да позиционира страната като такава, предлагаща медицински туризъм, използвайки инструментите на маркетинга. В последната насока Кънев смята, че е добре държавата да работи ръка за ръка с частния сектор.

“Имаше мнения, че сегашният закон за публично-частните партньорства не работи и затова ги няма. Според мен това не е вярно”, коментира експертът. Според него основеният проблем е, че законът изгражда финансови модели, в които държавата осигурява възвръщаемостта на частните инвеститори. Освен това има основателни подозрения за непрозрачността в избора на изпълнителите, ето защо трябва да се изолира възможността за злоупотреби и тогава законът ще проработи.

“Проблемът не е в Закона за публично-частните партньорства, а в този за обществените поръчки”, уточни Кънев.

Относно европейските средства за здравеопазване той разкри, че при договарянето на условията за присъединяването на България към Европейския съюз по някаква причина тази област е отпаднала от плановете за финансиране по оперативните програми. Малкото средства, които са достигнали до страната, са отишли за сертификация на болниците, но в момента по линия на оперативната програма за конкурентоспособност се уговарят нови средства за лечебните заведения.