В.Тодоров: Необходим е нов Закон за движение по пътищата и по-високи глоби

"Най-кървавите месеци са юли и август, а причината - високата скорост и непрваилното изпреварване", твърди експертът.

20.08.2013 | 10:54
В.Тодоров: Необходим е нов Закон за движение по пътищата и по-високи глоби

„Необходим е нов Закон за движение по пътищата, а глобите за нарушения трябва да се повишат“, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров.

Според него е наложително да има специални ограничения за младите водачи, защото всяка четвърта катастрофа е причинена от нов шофьор. „В Гърция и Румъния глобите са два-три пъти по-високи. Ако стойността на санкциите се вдигне и се подобри събираемостта им, то това неминуемо ще доведе до по-малко нарушения на пътя“, твърди Тодоров.

По думите му едва половината от глобите реално влизат в държавния бюджет, а събираемостта на останалата част е възпрепятствана от бюрокрацията.

„Тежката катастрофа край гара Яна, в която загинаха двама, можеше да бъде избегната. Имаше няколко варианта. Единият - да бъде пуснат пътя за движение с по-ниска скорост, другият - движение само по едното платно“, смята Тодоров.

„Един от факторите за тежките инциденти по пътищата е лошата маркировка. Най-кървавите месеци за движението по пътищата в България са юли и август. Сред основните причини за тежките инциденти по пътя са високата скорост и неправилното изпреварване. Не на последно място са и лошите пътища“, категоричен е той.