Третокачествени гръцки домати заливат пазарите ни

Килограмът влиза у нас за 5 стотинки на килограм, след това цената скача в пъти

13.06.2019 | 15:22 Редактор: Тодор Петров
Третокачествени гръцки домати заливат пазарите ни

Гръцките домати влизат на 0,05 евро за килограм в България, а цената им скача в пъти, докато стигат до крайния потребител. Заради това НАП трябва стриктно да следи какво се внася у нас, смята изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители в България Атанас Кунчев.

"Този домат е трето качество и се има предвид, че той е за преработка. Само че какво става – той стига до борсите. На тези борси се викат служители на БАБХ, които трябва да окачествят продукцията. Те като видят, че не е трето качество, защото тяхната работа не е да гледат цената, а качеството, го окачествяват като първо качество. И този домат се продава като първо качество", обясни той, цитиран от БНР.

Според Кунчев европейското подпомагане за родните производители не е ефективно. Освен това субсидиите били едни и същи от 2015 г.

"Трябва много строг контрол при зеленчуците, които влизат от Турция, Македония и Албания", призова Кунчев.

По думите му българските домати в момента са с перфектно качество. На пазара обаче имало пренасищане от турски, гръцки, албански и македонски зеленчуци. Кунчев подчерта, че българите производители не могат да продават продукцията си в Гърция. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК