ЦИК започна първото си заседание без сигнали за сериозни нарушения

Говорителят Александър Андреев обясни, че при гласуване можем да посочим само една преференция

26.05.2019 | 09:40 Редактор: Ивайло Николов
ЦИК започна първото си заседание без сигнали за сериозни нарушения

Малко преди началото на първото заседание на Централната избирателна комисия, нейният говорител Александър Андреев обяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че изборният ден е започнал нормално, а някои от сигналите, които са подадени, са свързани с липсата на членове на секционните комисии в началото на деня. Андреев обясни, че ако те не са се явили до 8:00 часа, са били заменени. 

"В две секции, свързано с машините, в едната е била поправена машината и е продължило гласуването. В Перник е преустановено гласуването с машина, тъй като тя не е стартирала и знаем, че когато машината поради някаква причина не може да бъде използвана за гласуване, в този случай се продължава с гласуването с хартиени бюлетини", каза говорителят на ЦИК.

Александър Андреев посочи, че останалите сигнали, които към 9:00 часа са постъпили в ЦИК, са свързани с липса на достъпност на избирателните секции за хора с увреждания, други - свързани със самото гласуване или машинния вот. 

Говорителят на ЦИК допълни още, че ако гласуваме в бюлетината за партия или коалиция, но в полето за преференциите отбележим две такива, то ще се брои гласът ни само за партията или коалицията, но бюлетината няма да бъде недействителна.

3,9% е активността на българите за изборите за Европейски парламент към 09:00 часа, сочат Exit Poll резултатите на Gallup International.

Машинният вот се оказа проблем в някои градове. В Перник машината е отказала изцяло и повредата е непоправима. В Пазарджик, Плевен, Кърджали и Видин също има технически нередности. Техниците се опитват да ги отстранят. 

От ЦИК посочват, че не се спира изборният процес, тъй като остава алтернативата за гласуване с хартиени бюлетини. 

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК