"Гражданска отговорност" скача със 700% за нарушителите на пътя?

Идеята е бонусът за изрядните шофьори да бъде до 30% от цената

13.05.2019 | 12:25 Редактор: Тодор Петров

По-скъпа ще бъде полицата за шофьорите, които са причинили катастрофа, ако застраховател е изплатил обезщетение по "Гражданска отговорност", както и за сериозни нарушения като превишение на скоростта с поне 50 км/ч. В първоначалния вариант се предвиждаше "малус" и за превишение на скоростта с 10 км/ч. Повечето нарушения на пътя няма да водят до завишаване на цената на застраховката. Това е една от идеите, които обсъждат експертите от Комисията за финансов надзор (КФН), пише "Труд".

Целта е от 2020 г. да бъде въведена системата "бонус-малус" за цената на "Гражданска отговорност". В резултат изрядните шофьори ще купуват по-евтина полица, а нарушителите – по-скъпа такава.

Засега идеите са "бонусът" за изрядните шофьори да бъде до 30% от цената, а "малусът" за нарушителите – до 700%. Завишението на цената от осем пъти и полиците от 2400 лв. ще важат само за най-тежките случаи - например убийство на пътя след употреба на алкохол.

Друга идея, която се обсъжда е в застраховките да записваме имената на хората, които може да карат колата ни. Вече е решено да отпадне обсъжданият през миналата година вариант при продажба на автомобил натрупаните наказателни точки, или т.н. "малус", да вървят с него.

Ако семейният автомобил се кара от двамата съпрузи, имената им ще трябва да бъдат записани в полицата. А цената на "Гражданска отговорност" ще се определя от провиненията на пътя на съпруга с повече нарушения.

За колите на транспортни фирми, които се карат от много хора, правилата ще бъдат различни и в полиците няма да се пиша имената на всички шофьори.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК