Папа Франциск: България е мост между Изтока и Запада, врата към Близкия изток

Посещението ви е едно от най-значимите събития в нашата нова история, обърна се Радев към Светия отец

05.05.2019 | 13:07 Редактор: Тодор Петров
Папа Франциск: България е мост между Изтока и Запада, врата към Близкия изток

Държавният глава Румен Радев прие папа Франциск в президентството. Двамата се обърнаха към дипломатите, представителите на трите вероизповедания у нас и гражданите на площада. 

Преди това те изслушаха химните на Ватикана и на България и отдадоха почит на гвардейците пред президентството. Радев подари на папа Франциск ръчно изработено разпятие с флорални мотиви. След това двамата излязоха пред дипломатическия корпус за кратки слова. 

Папа Франциск отбеляза, че България е мост между Изтока и Запада, между Изтока и Южна Европа, както и врата към Близкия изток. Папата акцентира и върху многообразието, което в България е богатство, а не причина за конфликт. 

Румен Радев заяви: Знаем цената на мира - това са хуманизмът и толерантността. А българският народ не търпи расизъм и ксенофобия. Президентът изтъкна, че нашият народ е преживял много превратности благодарение на Църквата, кирилицата и моралните ценности.

"Вашето посещение в България е едно от най-значимите събития в нашата нова история. То е още по-силно, защото ние споделяме общи грижи и тревоги. Грижите за опазването на мира и тревогите за съдбата на милиони човешки същества", заяви Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК