Цацаров разпореди проверки на всички къщи за гости, финансирани с европари

Ще се търси информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи

24.04.2019 | 13:06 Редактор: Тодор Петров
Цацаров разпореди проверки на всички къщи за гости, финансирани с европари

Главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверки на всички къщи за гости, които са строени с европари. Това се случва след скандалите с имота на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и бащата на мъжа до Елена Йончева. 

Освен тези два случая, екип от прокурори и полицаи ще направи документална проверка на всички подобни проекти по Програмата за развитие на селските райони между 2007 и 2013 г. 

Близо 800 къщи за гости попадат под прицела на прокуратурата. Ще се проверяват също 100 лускозни автоомбила, ATV-та и катамарани. Общата стойност на отпуснатите евросредства е над 200 млн. лева.

Част от къщите за гости са изградени в защитени територии, а други - в територии със силно развит туризъм, което е абсолютно забранено.

Служители на полицията ще посещават на място обектите, за да видят дали къщите за гости се ползват по предназначение. За тази цел ще се търси информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. 

Ще се провери дали вписаните в регистрите на районни управления на МВР гости, действително са посетили проверяваната къща за гости. Цацаров е възложил на екип от прокурори ръководството и подпомагането на проверките. 

"Съмненията на прокуратурата са, че в част от тези къщи не се осъществява каквато и да е туристическа дейност, въпреки че бизнес плановете, които са послужили за отпускане на европейското финансиране, са посочили това като основна дейност. За част от къщите за гости бенефициентите са били изрядни по документи търговци, но реално след като изтече 5-годишен мониторингов срок, къщите остават за ползване на бенефициентите", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК