Прокуратурата ще проверява имоти на Елена Йончева

Поводът е публикация, в която се твърди, че е построила къщите с евросредства

23.04.2019 | 19:11 Редактор: Ралица Братанова
Прокуратурата ще проверява имоти на Елена Йончева

Нова проверка срещу Елена Йончева разпореди върховната касационна прокуратура. Тя идва след като името на водачката на евролистата на БСП, се появи в медийни публикации, че семейството ѝ си е построило къщи за гости край морето с евросредства. 

Данните, съдържащи се в онлайн публикация сочат за евентуално извършено престъпление по чл. 248 а ал.3 от НК по повод изградени къщи за гости по проект по мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, но същите са недостатъчни, поради което се налага извършване на проверка от ГДНП.

Ще бъде извършена документална проверка на проекта, като на място служители на ГДНП ще извършат и проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение.

Ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обектите, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. 

Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщите за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваните къщи за гости.

Определен е едномесечен срок за извършване на проверката.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК