Мръсният въздух, който дишаме, придобива епидемични стойности

Най-силно замърсяване през изминалата година е установено във Видин

19.04.2019 | 19:56 Редактор: Ралица Братанова
Мръсният въздух, който дишаме, придобива епидемични стойности

Видин е градът с най-мръсен въздух през изминалата година, това показа годишния отчет на неправителстената и частна организация за измерване на качеството на въздуха - AIRBG. Какво сочат още данните?. 

Проблемът с качеството на въздуха, който дишаме придобива епидемични стойности.

В световен мащаб годишно 7 милиона души губят живота си заради въздушното замърсяване, сочат данните на Световната здравна организация. 

У нас 41 души всеки ден губят живота си заради лошото качество на въздуха, който дишаме. Според данните през изминалата година най-много денонощия в които измерваните стойности са превишавали нормата е имало във Видин.

Видин освен един от най-бързо намаляващите градове у нас, е и първенец по замърсяване на въздуха. През 2018 година в крайдунавския град при норма от 35 денонощия на година според Световната здравна организация, във Видин са регистрирани 91 денонощия с мръсен въздух, като в пиковите моменти превишението е било над 5 пъти.

Според експертите причината за това е липсата на топлофикация, ремонтите и ползването на отопление на твърдо гориво. 

От неправителствената организация AIRBG, които следят чрез 900 собствени станции в цялата страна качеството на въздуха, въздушно замърсяване е имало още в Русе, Пловдив, София, Благоевград. Определят мерките за борба със смога като неефикасни. 

Заради мръсния въздух всеки ден в България умират над 40 души. Доктор Александър Симидчиев се е заел с каузата да предложи на всички ректори на университети в България, да включват в програмата за обучение на медиците проблема с въздушното замърсяване.

Съвсем скоро от неправителствената организация за следене на качеството ще предложат и метод за известяване чрез телефонна платформа при прекомерно замърсяване на въздуха. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК