Стартира делото срещу Общината заради мръсния въздух

Искаме хората и управляващите да обърнат внимание на този проблем, каза Христо Илиев от "Спаси София"

15.04.2019 | 13:27 Редактор: Бойко Димитров
Стартира делото срещу Общината заради мръсния въздух

Днес се проведе първото заседание по делото, заведено от "Група за чист въздух" срещу Столичната община. Сред основните обвинения са, че с начина си на управление общината има вина за високите нива на замърсяване с фини прахови частици и не предприема адекватни мерки за справянето с проблема. Делото бе заведено още през 2017 година, но така и не започна заради редица процедурни неуредици.

Неправителствените организации, които заведоха делото финансират сами експертизите чрез дарения. До момента са събрани 7 хиляди лева. Христо Илиев от сдружение "Спаси София" заяви, че делото е вик към общината и хората за проблема с мръсния въздух. Според едно от последните проучвания България е сред страните с най-висока смъртност заради мръсен въздух.

"Всичко започна преди 2 години и половина, когато от "Спаси София" направихме една акция. Тогава много паметници осъмнаха с противогази и послания. Това бе вик към общината и хората да обърнат внимание на този проблем, който бе неглижиран. Така, с колегите от другите НПО-та, заведохме дело срещу общината", каза Христо Илиев от "Спаси София"

Следващото заседание по делото за мръсния въздух в столицата е на 20 май.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК