Плевнелиев: От чужди служби научих, че Русия стои зад кибератаката през 2015

В България са създадени над 200 пропагандни сайта с финансиране от Русия, твърди той

13.04.2019 | 18:30 Редактор: Ивайло Николов
Плевнелиев: От чужди служби научих, че Русия стои зад кибератаката през 2015

Не сме готови да реагираме на евентуална външна намеса при евроизборите, заяви за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев.

Той припомни киберататката по време на местните избори и референдума през 2015 година, когато бяха блокирани сайтовете на президента, правителството и ЦИК. 

"Първите доклади на българските служби бяха доста размити, с голяма неяснота и ние не можехме да преценим, специално аз и моят екип в президентството, а други бяха готови да си замълчат, откъде точно идва атаката. Тогава се наложи, като държавен глава на страна-членка на НАТО да изисквам по линия на НАТО пълна информация от партньорските служби за това кой атакува България, в ден на избори и референдум", обясни Плевнелиев в разговор с Милена Милотинова.

"48 часа по-късно от британските служби, от американските служби, от канадските, заваляха много ясни доклади и много ясни доказателства за това, кой нападна България, в ден на избори и това е групата Sofacy Fancy Bear, която се причислява към руското военно разузнаване", заяви бившият държавен глава.

На въпрос на водещата защо българските служби не са дали точна информация, Плевнелиев каза: "За мен, обяснението, от една страна е, че  не сме достатъчно подготвени, включително и днес. От друга страна обаче, липсва и политическата воля. Липсва тази смелост понякога да посочиш този, който е причинил това".

"Казвам го в прав текст. Днес ние не сме готови за подобни предизвикателства", заяви Плевнелиев.

"От друга гледна точка, тези които тогава дестабилизираха България и днес нямат никакви скрупули и са готови да го направят отново. По моя информация, както и по  информация на Европейската служба за борба с дезинформацията и Бюрото към ЕС за борба с  кибератаките само в България, през последните години са създадени над 200 нови сайта, с откровено или прикрито финансиране от Русия, които продължават да бълват пропаганда"

В ЕС такива сайтове вероятно са хиляди, смята Плевнелиев.

"И все пак, за разлика от България, в много други държави бяха взети мерки. В Холандия, в Германия, във Франция отдавна институциите са предприели действия. В Германия има дори и закон, който влезе в сила. Той въвежда определени правила за социалните медии и платформи. Една такава практика би била много важна и за България", смята бившият държавен глава.

"За мен големият извод е само един – че и през 2015 година, но и днес, не само българските институции, но и политическият елит на България не е склонен да посочи ясно, откъде би могла да дойде атаката, дестабилизацията. Така, както и през 2015 година, всички си посипаха главата с пепел, а аз бях единственият, който говореше на тази тема и изискваше доклади. И имам чувството, че ситуацията и днес не се е променила", заяви Росен Плевнелиев.

Каква е равносметката от КСНС при президента Румен Радев в понеделник, какви са шансовете ни да привлечем инвестицията на Фолксваген за завод у нас - целия разговор на Милена Милотинова с Росен Плевнелиев вижте във видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК