Биопроизводители готвят протест: Оплакват се от репресивна от страна на МЗХ

Българската асоциация Биопродукти е пратила и писмо до премиера

06.04.2019 | 09:00 Редактор: Ивайло Николов
Биопроизводители готвят протест: Оплакват се от репресивна от страна на МЗХ

Биопроизводители подготвят протест на 9 април в София пред агроминистерството. Фермерите обвиняват адмнистрацията в репресивна политика, която може да доведе сектора до крах.

В обръщение към премиера Бойко Борисов Българска асоциация Биопродукти изтъква, че промените в Закона за общата организация на пазарите на земеделски продукти в Европейския съюз и публикуваната нова наредба за сектора са въвели невиждани изисквания към биопроизводителите и фирмите, които ги сертифицират, съобщава INVESTOR.BG

Асоциацията изтъква, че последните одити на Еврокомисия и на Сметната палата в България са посочили много слабости - както на процеса по контрол, така и в държавната администрация. Плащанията за сектора са редуцирани, блокирани или изчерпани.

Земеделците искат оставката на министър Румен Порожанов и на отговорните длъжностни лица, както и незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските практики.

Те искат още в Консултативната комисия по биоземеделие да бъдат включени представители на всички заинтересовани страни, както и да се създаде Консултативен съвет по биологично земеделие към Министерството за земеделието.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК