Българите:Честността е най-важна за бъдещите евродепутати, сочи проучване

То е реализирано от 6 до 13 март 2019 г. чрез пряко интервю "лице в лице“ сред 1005 пълнолетни

04.04.2019 | 16:36 Редактор: Ралица Братанова
Българите:Честността е най-важна за бъдещите евродепутати, сочи проучване

Българите искат от бъдещите евродепутати преди всичко да са честни, да са последователни и да владеят чужди езици. Най-важните им задачи ще са: да се борят с двойните стандарти при продуктите и да защитават националните интереси. Това показва редовното проучване на изследователски център "Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа“, предава Investor.bg.

Преди изборите за Европейски парламент през май  в челните места се открояват морални, а не толкова прагматични качества. 

За три четвърти от българите честността е много важна, а близо две трети са на мнение, че от особена важност е българският евродепутат да е последователен в своите позиции, като за 27% от всички интервюирани това е по-скоро важно. 

С по-малки натрупвания като проценти, но отново с открояващ се дял, е владеенето на различни езици.

Опитът като евродепутат и партията, която подкрепя дадения кандидат, не са от толкова сериозно значение, в сравнение с другите изброени качества.

Въпреки това в разбивката по партийна принадлежност за привържениците на ГЕРБ и БСП партията от чиято листа е кандидатът, е от по-сериозно значение, в сравнение с общата картина.

Отчетливо личи, че интеграционните стъпки, като влизането на България в Шенгенското пространство и въвеждането на еврото като валута, отстъпват място като приоритет за българите от борбата с двойните стандарти в продуктите и защитата на националните интереси.

Прави впечатление, че еврофондовете като важност са напълно съизмерими като процент с абстрактните на пръв поглед защита на демократичните ценности и върховенството на правото.

Близо две трети (65%) от всички български граждани са на мнение, че външните граници на ЕС трябва да са затворени, а 17% споделят обратното.

Проучването е реализирано от 6 до 13 март 2019 г. чрез пряко интервю "лице в лице“ сред 1005 пълнолетни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК