Въпреки обещанията на Ананиев: Медицинските сестри излизат на протест

Утре те ще се съберат пред сградата на здравното министерство в 15.00 часа

20.03.2019 | 18:59 Редактор: Василена Василева
Въпреки обещанията на Ананиев: Медицинските сестри излизат на протест

Националният протест на медицинските сестри, обявен за утре, остава. Това стана ясно по време брифинг в здравното министерство. 

Въпреки обещанията на Министерството на здравеопазването за увеличение на заплатите на медиците, те са скептични и няма да отменят утрешния си протест.

В София медиците ще се съберат пред сградата на здравното министерство в 15:00 часа. 

Министерството от своя страна започна анализ за това какъв ресурс не достига. Той е направен на база проучвания за лечебните заведения в цялата страна. Особено внимание е обърнато на държавните болници, на тези с 50 или над 50% държавно участие, както и общинските. Във всички тях средните работни заплати на медицинските сестри са около 700 лв., което не покрива едно от изискването им - за трудово възнаграждение от около 900 лв. месечно.

На 1 март медицинските сестри от редица градове в страната започнаха протест срещу лошите условия на труд и ниското заплащане в сектора. Тогава ръководството на здравното министерство покани на среща представители на недоволните медици, в която да бъдат изяснени техните искания. 

Двете страни се споразумяха да си дадат срок от 20 дни. За това време се очакваше отпуснатите за общинските и областни болници 30 млн. лв. да достигнат до тях. В този период да се види до каква степен средствата биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново да се проведат преговори.

Според здравния министър Ананиев исканията на медицинските служите са напълно справедливи. По думите му обаче техните възнаграждения зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. 

Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. 

Кирил Ананиев подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК