КАТ с нова акция на пътя: Проверяват ни за колани и каски

Ще се следи и за обезопасителни столчета в колите при превозването на деца

11.03.2019 | 14:47 Редактор: Василена Василева
КАТ с нова акция на пътя: Проверяват ни за колани и каски

От днес започва специализирана полицейска операция за контрол на използването на обезопасителни средства от водачите и пътниците в моторните превозни средства. Тя ще продължи до 17 март включително.

Провежда се едновременно на територията на всички страни членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL, съобщават от пресцентъра на МВР.

Пътните полицаи ще следят за използването на обезопасителни колани от пътниците и водачите на МПС, на каски от водачите и пътниците на мотоциклети и на обезопасителни столчета в колите при превозването на деца.

Също така ще се проверяват и автобусите. Там ще се следи дали пътниците са си сложили предпазните колани по време на движение. Това обаче важи само за рейсовете, които разполагат с колани.

"Наказанието за водач, който е без колан е глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки. Същото е и когато водачът превозва пътник, който не използва колан или дете, което не е е в столче или не използва колан", заявиха от КАТ. 

При последната проведена акция статистиката показва, че от над 20 хиляди спрени водачи в страната половината са хванати без колани. 

По данни на TISPOL неизползването на обезопасителни средства значително увеличава риска от смърт или траен травматизъм при настъпването на пътен инцидент.

 

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте ни във Facebook ТУК.