Депутатите избират нов състав на ЦИК до края на март

Започнаха разговори за отпадане на заплатите на народните представители, които не ходят на работа

21.02.2019 | 13:30 Редактор: Иван Берберов
Депутатите избират нов състав на ЦИК до края на март

Парламентът прие днес процедурните правила за нов състав на ЦИК. Това стана без разисквания и в отсъствието на депутатите от БСП, които първи предложиха смяната на Комисията. От ГЕРБ поставиха въпроса със заплащането на депутатите, които не ходят на работа. 

Вчера процедурните правила за нов състав на ЦИК бяха приети и в правната комисия. Депутатите приеха, че срокът, в който парламентарните групи ще могат да излъчват кандидати за нов състав на ЦИК, ще бъде 14 дни. Неправителственият сектор ще има 12 дни. 

На 18 или 19 март ще трябва депутатите да гласуват в пленарна зала новия състав на ЦИК. Изборите за европарламент са на 26 май, което означава, че новата Централна избирателна комисия ще има около 2 месеца, за да ги организира. 

Отсъствието на БСП от пленарната зала даде основание за разговори в кулоарите на парламента, свързани с отпадането на заплатите на депутати, които не се явяват на работа. Сега те получават 1/3 от възнаграждението си при отсъствие от пленарната зала. 

Планираният за днес протест на адвокатите пред Народното събрание няма да се състои, защото по-късно юристите ще се срещнат с Цвета Караянчева, Цветан Цветанов, Данаил Кирилов и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. 

Адвокатите са несъгласни с последните промени в закона за прането на пари, защото той ги задължава да изпращат сигнали до ДАНС при съмнения за своите клиенти. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте ни във Facebook ТУК