fallback

Съдът гледа мерките за неотклонение на задържаните лекари от Варна

Прокуратурата поиска постоянен арест за тях

20.02.2019 | 18:05 Автор: Ралица Братанова

Двамата братя сирийци, арестувани във Варна за организиране на схема за фалшиви ТЕЛК решения, се изправят пред Специализирания съд. 

Магистратите гледат мерките за неотклонение на общо шестима задържани в схемата - пет, от които са медицински лица. Прокуратурата поиска постоянен арест за тях.

Събрани са четири тона материали по делото. Прокуратурата представи нови доказателства - едно, от които справка за задграничните пътувания на задържаните, а друго частните медицински досиета, въз основа на които са издавани ТЕЛК решения.

На задържаните е повдигнато само обвинение за участие в престъпна група, а според защитата им тя няма ясна организация, структура и лидер.

Част от адвокатите на обвинените са служебни и се наложи да се запознаят с клиентите си в едва в съдебната зала.

Свидетели пък са разпознали само двамата братя - сирийци, а за другите четирима лекари само са чували.

По данни на прокуратурата, според които паролата, за да се получи фалшиво удостоверение от ТЕЛК, е била "поздрави от Р".

Групата е действала от 2008 година. В нея са участвали кардиолози и медици от различни направления, които са давали практически съвети на мнимоболните как да застанат и какви допълнителни документи да представят, за да получат фалшиво решение.

Групата е работила предимно с турскоговорящи български граждани.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback