Съдът гледа мерките за неотклонение на задържаните лекари от Варна

Прокуратурата поиска постоянен арест за тях

20.02.2019 | 18:05 Редактор: Ралица Братанова
Съдът гледа мерките за неотклонение на задържаните лекари от Варна

Двамата братя сирийци, арестувани във Варна за организиране на схема за фалшиви ТЕЛК решения, се изправят пред Специализирания съд. 

Магистратите гледат мерките за неотклонение на общо шестима задържани в схемата - пет, от които са медицински лица. Прокуратурата поиска постоянен арест за тях.

Събрани са четири тона материали по делото. Прокуратурата представи нови доказателства - едно, от които справка за задграничните пътувания на задържаните, а друго частните медицински досиета, въз основа на които са издавани ТЕЛК решения.

На задържаните е повдигнато само обвинение за участие в престъпна група, а според защитата им тя няма ясна организация, структура и лидер.

Част от адвокатите на обвинените са служебни и се наложи да се запознаят с клиентите си в едва в съдебната зала.

Свидетели пък са разпознали само двамата братя - сирийци, а за другите четирима лекари само са чували.

По данни на прокуратурата, според които паролата, за да се получи фалшиво удостоверение от ТЕЛК, е била "поздрави от Р".

Групата е действала от 2008 година. В нея са участвали кардиолози и медици от различни направления, които са давали практически съвети на мнимоболните как да застанат и какви допълнителни документи да представят, за да получат фалшиво решение.

Групата е работила предимно с турскоговорящи български граждани.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК