Да достигнеш върха на кариерата си в Азия и да се върнеш в България

Петя Кертикова ни среща с Десислава Накова, обиколила Далечния изток и завърнала се у дома

30.05.2024 | 12:55 Редактор: Деси Николова

В новия епизод на "Завърналите се" Петя Кертикова разказва историята на жена, успяла в сферата на информационните технологии, стигнала своя връх и отказала се от преследването на следващата цел. Десислава Накова стига до момента да отговаря за всички сделки на компанията в Китай и Хонконг.

Деси е IT експерт и за Азия заминава, за да разбере защо компанията, за която работи, губи пари. Първият път чупи и двете си ръце, а след кошмарна операция с намесата на хирурга оперирал голф звездата Тайгър Уудс, Деси се прибира в България.

Не след дълго поема отново към Хонконг заради чувството за нещо недовършено. Остава 4 години, по време на които става свидетел на големите продемократични протести, при които стотици изчезват безследно. По това време приоритетите на българката се променят коренно.

"Върна ме чувството за дом, чувството за това, че си тежиш на мястото и спокойствието. Там е безкрайна динамика - освен влага, топлина и много различен климат, водят много забързан начин на живот и има много стрес, защото трябва да се адаптираш и да се приспособиш към една среда, която е много различна", разказва Деси.

Преди да замине за Азия и да изживее немислимото, тя преминава през немалко. От краен столичен квартал, завършва Софийската математическа гимназия. Записва висше образование в Техническия университет, но оказва се, това не е за нея. 

Не губи време, а се насочва към IT сферата още през 2004 година. След 8 години в международна фирма в сферата, доказала уменията си, заминава в Азия през 2015 година. Нелеп инцидент, при който чупи двете си китки, я връща обратно в България.

През 2017 пътищата на съдбата пак е водят към Хонконг, този път на далеч по висока позиция. Става мениджър на екипи, съставени главно от мъже мюсюлмани.

Днес от чисто любопитство Деси учи връзки с обществеността в Софийския университет. Преминала през какво ли не, Деси казва, че е постигнала най-важното в живота си. Доказала се е и вече е намерила спокойствието.

Цялото азиатско приключение на Деси, изпълнено с върхове и спадове, гледайте във видеото.

Гледайте ТУК всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова".