Мартин Романов: Тенисът на маса ме държи, вместо да се лекувам с лекарства - работя

"Както си играехме в квартала, едното дете развали играта и каза "отивам да тренирам", сподели той за първите си крачки в спорта

26.10.2023 | 10:46 Редактор: Толя Стоянова

В рубриката "Завърналите се" този път авторът Петя Кертикова разказва за бившия треньор по тенис на маса на турския "Фенербахче" - Мартин Романов.

Редом с уроците в десетки зали в цял свят, в Лондон се случва така че Мартин дори чиракува на строителен обект и монтира мебели, за да се препитава. Бил е в Швеция, Австрия, Италия, Турция и къде ли още не. Сега треньорът иска да завърши 50-годишната си кариера в университет и да предаде знанията си тук в България, а не навън.

Той е женен за тениса на маса, а любовта му към спорта, която се заражда още като дете, остава жива повече от половин век. Роден през 1964 г. в Момчилград, познат още като "люлката на тениса на маса", Мартин се влюбва в ракетата и в бялото топче, когато е на 8.

"Както си играехме в квартала, едното дете развали играта и каза "отивам да тренирам". Проследих го и той влезе в една зала", сподели Мартин Романов.

"Даваха ни две специалности - треньор по тенис на маса и учител по физкултура. Преди да завърша, в мен вече се породи идеята да стана треньор. Започнах треньорска работа и бях много амбициран. След една година направих шампион на България", каза Романов.

Преди новото хилядолетие да настъпи, треньорът заминава за Турция и става старши наставник на "Фенербахче". Там остава до 2017 г. Една година българинът работи и в 500-годишният Истанбулски университет.

"Ходил съм да помагам на майстори строители. Гордея се с това нещо. За мен е съвсем нормално да се трудиш, за да се прехранваш", заяви бившият треньор.

"Няма отказване, тенисът на маса ме държи, дава ми енергия. Вместо да ходя по болници да се лекувам с лекарства, това е най-голямото ми лекарство - да работя", сподели още треньорът.

Вижте цялата история, разказана от Петя Кертикова във видеото.